نکاتی مهم و ضروری برای این مرحله خطرناک و پرآشوب
کاتب: محمد خير موسى
روزگار روزبهروز پیچیدهتر شده، وقایع بدتر میشوند و حجم جنایتها و خونهای ریخته شده هر یک از ما را وادار میکند تا با حوادثی که رو به افزایش هستند مقابله کنیم، و هرکس فکر کند که از درگیر شدن با آن مصون و در امان است در توهم به سر میبرد؛ کسی که با تمایل و رغبت خود درگیر این وقایع نشود ناخواسته و ناگزیر درگیر خواهد شد و شرارههای آتش آن به او هم خواهد رسید.
این مرحله بحرانی و پرآشوب مستلزم آن است که جوان مسلمان برای انجام وظایفش توشه روزانهای برای مسیر خود کسب کند چراکه بدون رهتوشه و زاد نمیتواند مسئولیت خود را به خوبی ادا نماید.
ده نکته مهم شامل عواملی گوناگون برای کسب رهتوشه و زادِ مورد نیاز:
1⃣ تجدید عهد با خداوند متعال در جهت به کار بردن تمام توانایی خود برای اقامه حق، حمایت از اهل آن، دشمنی و مقابله با باطل و اهل آن، و اینکه همواره نیّت رباط و سنگرنشینی در سنگرِ واجبات در ذهنتان حاضر باشد.
2⃣ تقویت مرجعیت قرآن و سنت پیامبر ﷺ در زندگی روزمره فردی و اجتماعی، دست به کار شدن و فعال بودن در همه زمینهها، موضعگیری مناسب نسبت به عقاید، افراد و رویدادها و ارزیابی آنها از طریق وحی، متعهد و ملتزم بودن به قرآن و سنت و پاک نمودن نفس خود از تعصبهای تنگنظرانه منطقهای، ملی و حزبی و عدم ورود به هیچ نزاع و درگیری بر اساس این تعصبات جاهلی.
3⃣ همواره در ذهن داشتن سیره رسول خدا ﷺ، صفات و خصوصیات ایشان، همچنان سیره خلفای راشدین و چگونگی برخورد نخستین اصحاب پیامبر -رضیاللهعنهم- با جریانات روزمره، که این کار باعث رهنمود، جهتدهی صحیح، تقویت قلب، پایداری و ثابت قدمی میشود.
4⃣ به بهانه واهیِ مشغول بودن به فعالیت برای اسلام و پروژههای اسلامی، از تزکیه نفس و تغذیه روحی و معنوی روزانه خود غافل نشوید و در این زمینه کمکاری نکنید.
احتیاط کنید که در نمازهای رواتب قبل و بعد از فرایض، نمازهای سنت روزانه، ورد قرآنی، اذکار شبانهروز و هر آنچه در آن افزودن توشه برای قلب و روح وجود دارد، کوتاهی و تقصیر نکنید.
5⃣ مشتاقانه تلاش کنید که در ابتدای هر روز هنگام بیدار شدن و در نهایت روز قبل از خواب، قلبهایتان را از آلودگیهای کینه، نفرت، غرض، خشم، نارضایتی، حسادت و دیگر چیزهایی که قلب را ویران میکنند پاک کنید؛ زیرا راه دشوار را فقط قلبهای پاک میتوانند طی کنند و مسیر ما در این مرحله حساس به شدت دشوار است.
6⃣ هر روز قبل از اینکه روزتان را آغاز کنید به این دو سؤال پاسخ دهید: امروز چه وظایفی دارم؟ چگونه این وظایف را اجرا کنم و به انجام برسانم؟
و روز خود را بدون برنامهریزی کوتاه و مرحلهای شروع نکنید و عملکردهای خود را برنامهریزی کنید، زیرا عدم برنامهریزی، تصادفی کار کردن و در لحظه تصمیم گرفتن شما را به نتایج واقعی و مطلوب نخواهند رساند، هرچند که با احساساتی شدید یا روحیهای پرشور و شوق تلاش و فعالیت کنید.
7⃣ مراقب باشید در نبردهای کوچک یا مسائل حاشیهای انرژی خود را صرف نکنید، درگیریهایی که به گمان خود در آن جانب حق را گرفتهاید و از حق دفاع میکنید ولی در واقع درگیریهایی بیفایده هستند که فقط شما را مشغول کرده و وقت شما را تلف میکنند.
هنگامی که در مسیری پر دستانداز در حرکت هستید، به چپ و راست مسیر نگاه نکنید جز گهگاهی برای اکتشاف و کاوش، بلکه نگاهتان را روی مقصد متمرکز کنید و پیش بروید و به عقب توجه نکنید.
8⃣ از مطالعه روزانه غافل نشوید؛ هر روز مقداری مطالعه فشرده داشته باشید که از طریق آن حقایق آنچه را که در دنیای اندیشه و سیاست در اطرافتان میگذرد بیاموزید؛ زیرا ایجاد درک و آگاهی یکی از مهمترین نیازهای افرادی است که در این مرحله بحرانی در حال حرکت و فعالیت هستند.
9⃣ در پایان روز باید فهرستی از دستاوردهای خود در خدمت به اهل حق و نبرد میان حق و باطل که در آن سرباز حق شدهاید را تهیه کنید، و در تشخیص تقصیر و کوتاهیها با خود صادق باشید و آنها را جبران کنید و موفقیتها را نیز مشخص کرده و آنها را تقویت و افزایش دهید.
در مراحل بحرانی بدون ارزیابی روزانه فعالیتهای خود، بارها و بارها در دام همان مشکلات و گرفتاریها خواهیم افتاد.
🔟 توشهای ضروری که هیچگاه از آن بینیاز نخواهید بود طلب یاری مستمر از خداوند متعال است، زیرا او عامل همه اسباب میباشد و شریکی ندارد. و همچنان دعا همراه با التماس در پیشگاه خداوند برای توفیق هدایت به راه حق و استواری بر آن، و دعا برای اهل حقی که از حق دفاع میکنند، کسانی که مسیر سخت و دشواری را میپیمایند و همواره با اهل باطل مشغول صراع، درگیری و نبرد میباشند.