ماه محرم و فضیلت روزه ی آن
به قلم: شیخ دکتر عبدالمحسن بن محمد
اولین ماه سال: ماه محرم از بزرگترین ماهها نزد الله متعال و دارای جایگاه بلندی است، و از دیر باز همواره داری حرمت بوده، سال با آن آغاز میشود واز ماههای حرام است، و در همین ماه الله، موسی و قومش را در برابر فرعون و لشکریانش پیروز گردانید.
یکی از فضیلت های آن این است که مسلمین روزهای زیادی از آن را روزه می گیرند، پیامبر ﷺ میفرماید: “بافضیلت ترین روزه بعد از روزهی رمضان روزهی ماه محرم است، وبا فضیلت ترین نماز بعد از نمازهای فرض، نماز شب است “(مسلم)
روز عاشورا یعنی روز دهم این ماه از همه ایام این ماه برتر است، ابن عباس رضی الله عنهما میگوید: “پیامبر ﷺ وقتی به مدینه تشریف آوردند دیدند که یهودیان روز عاشورا (دهم محرم) روزه میگیرند، فرمودند: این چه روزی است که شما روزه میگیرید؟ آنان گفتند: این روز بزرگی است، الله در همین روز موسی وقومش را نجات داده و فرعون و قومش را غرق کرده است؛ آنگاه موسی جهت ادای شکر این روز را روزه میگرفت، وما هم آن را روزه میگیریم، پیامبر ﷺ فرمودند: ما از شما به موسی سزاوارتریم. وپس از آن این روز را روزه می گرفت وبه روزه گرفتن آن امر نمود ” . (متفق علیه)
و مسلم از ابی قتاده روایت میکند که از پیامبر ﷺ در مورد روزه روز عاشورا پرسیدند، فرمودند: امیدوارم که کفاره گناهان سال گذشته باشد.
منظور از کفاره گناهان یعنی کفاره گناهان صغیره خواهد بود؛ زیرا پیامبر ﷺ میفرماید: “نمازهای پنجگانه و نماز جمعه تا جمعه دیگر و ماه رمضان تا رمضان بعدی گناهانی را که در میان آن انجام شده میزداید و پاک میکند به شرطی که از گناهان کبیره پرهیز شود”
والله متعال میفرماید: اگر از گناهان بزرگی که از آن نهی شدهاید؛ دوری کنید، گناهان(صغیره) شما را از شما میزداییم (النساء ٣١)
و پیامبر ﷺ تصمیم گرفت که روز قبل عاشورا را هم روزه بگیرد تا عمل او بر خلاف شیوه اهل کتاب باشد، و فرمودند: ” اگر سال آینده زنده باشم روز نهم را هم روزه خواهم گرفت” (مسلم)
بنابراین مستحب است که مسلمین با پیروی از سنت پیامبر ﷺ وبرای به دست آوردن پاداش الهی روز دهم محرم را روزه بگیرند، و یک روز قبل از آن یا روز بعد از آن را روزه بگیرند تا با اهل کتاب مخالفت کرده باشند وبه سنت عمل کرده باشند.
بهتر آن است که دهم (عاشورا) و روز قبل از آن یعنی نهم(تاسوعا)را روزه بگیرند تا با یهود مخالفت شود و به آنچه پیامبر ﷺ فرموده عمل کرده باشد.
و روزه گرفتن در این روز شکرگزاری از نعمتهای الله متعال و آغاز کردن سال با یکی از افضل ترین اعمال صالح است که امید پاداش الهی در آن هست.