
مرد باید محبتش را به همسرش نشان دهد
کاتب: ماهدیم بلوچ
در حدیثی از أم المؤمنین عائشه رضی الله عنها آمده است: «كنت أشرب وأنا حائض، ثم أناوله النبي صلى الله عليه وسلم فيضع فاه على موضع فيّ فيشرب…» (رواه مسلم)، یعنی: در زمان عادت ماهیانه، مینوشیدم. سپس آن را به پیامبر صلی الله علیه وسلم میدادم و ایشان دهانشان را بر جای دهان من از ظرف میگذاشتند و مینوشیدند.
گفتم: این حدیث عظیمی است که نکات مهمی از آن استفاده میشود.
در بسیاری از ادیان و نزد بسیاری از ملل قدیم، زنی که در دورهی عادت ماهیانه بود، ناپاک و پلید شمرده میشد و از او دوری میکردند. در اوستا که حاوی متون دینی زرتشتیان قدیم است میخوانیم که هرکس برای زن حائض غذا میبرد باید سه قدم دور بایستد. عرب جاهلی نیز چنین بود و چنانکه در تفسیر طبری (4/373) آمده و دکتر جواد علی در المفصل في تاریخ العرب قبل الإسلام (10/227) به آن پرداخته، «با زن حائض در یکجا نمیماندند و با آنها در یک ظرف غذا نمیخوردند» و در حدیث انس رضی الله عنه مانندش از یهودیان نقل میشود.
البته امروزه نیز چنین نگرشی در جهان وجود دارد، چنانکه گاردین در ژانویهی 2017 گزارشی راجع به منزویساختن زنان در دورهی قاعدگی منتشر کرده و در آن آمده که زنان نپال در دورهی قاعدگی از خانواده دور نگاه داشته میشوند و در مواردی آلونکهایی برای آنان میسازند، چنانکه در دین هندوها نباید به آشپزخانه نزدیک شود و به چیزی دست بزند!
معلوم است که زنان در این دوره بسیار حساس میشوند و نیاز به آرامش و صبوری دارند، درحالیکه منزویکردن آنها و حبسکردنشان، فشار روانی را افزایش خواهد داد و اثرات مخربی باقی خواهد گذاشت.
حال مینگریم در شریعت اسلامی چنین دستوراتی نیست و سنت پیامبر صلی الله علیه وسلم خلاف اینها را به مردم آموزش داده است، چنانکه در این حدیث و احادیثی دیگر میبینیم. سایر بدن زن پاکیزه در نظر گرفته شده و اگر از برخی عبادات منع شده باشد، مانند مردی است که جنب باشد نه اینکه پلید در نظر گرفته شود.
نکتهی مهم دوم این است که مرد باید محبتش را به همسرش نشان دهد. بسیار است که مردی خیال میکند که همسرش از علاقهی قلبی او مطلع است و همین را کافی میداند، درحالیکه زنان بیشتر از مردان خواهان آشکارسازی محبت هستند و میخواهند از محبوببودن خود به طور مکرر مطمئن شوند! مردها شنیدن کلماتی را میخواهند که به آنها حس اقتدار بدهد، اما زنان شنیدن کلماتی را دوست دارند که به آنها حس دوستداشتهشدن، اعتماد و زیبایی ببخشد.
علامه محمد بن علی اِتیوبی رحمه الله در البحر المحیط (7/395)، در شرح این حدیث گفته است: «إظهارا لمودتها، واستجلابا وإمالة لقلبها، وبيانا للجواز»، یعنی: رسول الله صلی الله علیه وسلم چنین کردند تا مودتشان را نشان دهند، دل همسرشان را به دست بیاورند و جوازش را برای امت بیان کنند!
وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وآله وصحبه وسلم