
اهل جماعت شدن را حکیمانه و به تدریج آموزش بده
کاتب: محمد اسامه
اکثریت مطلق مسلمانانی که خودشان را اهل سنت و اهل جماعت می نامند بر اساس احادیث رسول الله صلی الله علیه و سخنان ائمه ی مذاهب خود نمی دانند اهل جماعت شدن یعنی چه؟
اکثریت مطلق این مردم خیال می کنند اهل جماعت شدن یعنی نماز ها را در جماعت خواندن، و عده ای هم خیال می کنند یعنی همفکران خودشان!
اما «اهل جماعت شدن» یعنی در دارالاسلام در غیر معصیت الله از حاکمیت بر دارالاسلام اطاعت کردن و از تفرق و فرقه بازها دوری کردن.
در این مفهوم ساده اما مهم و اساسی یک کافر اهل ذمه هم می تواند اهل جماعت شود و بر اساس پیمانی که با دارالاسلام دارد به زندگی خودش ادامه دهد؛ به همین شکل تمام مسلمین با تمام مذاهب و تفکراتیی که دارند می توانند اهل جماعت شوند و در غیر معصیت الله از حاکمیت بر دارالاسلام اطاعت کنند.
امروزه گفتن همین مفهوم برای ما در دارالاسلام ایران که مذهب حاکمه با مذهب ما تفاوتهای جزئی دارد تبدیل به یک معضل شده است؛ به همین دلیل باید با استناد به احادیث صحیح رسول الله صلی الله علیه وسلم و آراء صحابه رضی الله عنهم اجمعین و ائمه ی مذاهب اسلامی این اصطلاح و مفهوم را برای مردم به تدریج و با صبر روشن و تبیین کرد.
ابن مسعود رضي الله عنه میفرماید : شما برای قومی سخنانی میگوید و آنان درک آنان سخنان را ندارند و آن سخن میشود فتنه برای برخی از آنان.
همچنین امیر المومنین علی رضی الله عنه در صحیح بخاری میفرمایند : برای مردم به اندازه عقل و فهم آنان سخن بگوید. که میتوانند بفهمند آیا میخواهید به الله و رسولش دروغ ببندید
یعنی بگویند چنین نیست و آنان چنین نگفتند، چون برخی مسائل در همان ابتدا برای عوام اصلا قابل فهم نیست و حتی مفاهیمی از این دست برای طلاب علم هم قدم قدم برای آنان بیان میشود؛پس در هر جا و مکانی هستید بنگرید، فهم و درک جمع در چه سطحی است و در همان مقدار سخن بگوئیم.
الله جل جلاله بعد از ایمان و زمانی که دارالاسلام وجود دارد مومنین را به هجرت و «اهل جماعت شدن» امر می کند، پس یاد دادن اهل جماعت شدن به مومنین یک اولویت است اما با صبر و حوصله و حکیمانه.