مقایسه‌ی نظام اخلاقی اسلامی با نظام اخلاقی موجود در غرب سکولار

مقایسه‌ی نظام اخلاقی اسلامی با نظام اخلاقی موجود در غرب سکولار

کاتب: محمد قطب رحمه الله

به اعتقاد ما غرب ( سکولار) فاقد اخلاقی حقیقی و اصیل است؛ زیرا اخلاقی که در معاملات و زندگی روزمره‌ی غربیان دیده می شود، اخلاقی سودجویانه است که هدفش جلب منفعت در زندگی دنیوی است و بس.

غربیان از تاجران زیرکِ یهود که در دو قرن اخیر بر مقدّرات اروپا مسلط شده بودند، آموختند که اظهار دوستی و مهربانی با مشتری، راستی با وی و امانت در رفتار موجب دوام بیشتر بازار و سودشان می باشد تا فریب و دروغ و خلف وعده و… .

لذا خود را به این اخلاق سودآور عادت دادند و فرزندانشان را هم با این اخلاق به خوبی بار آوردند که تلاشی حقیقی، بررسی شده و منظم برای آن به عمل آورده شده و می‌شود و عملا در متن زندگی مردم خوش سیما و نیکو می نماید.

ولی اخلاق در اسلام -در صورت صحیحش- ارزشهای حقیقی اصیلی است که نه هدف آن سود مادی است و نه بر اساس آن استوار است. و هدفش تنها وفا به عهد بسته شده با خداوند است و بر اصل عبادت خداوندِ متعال استوار است.

همچنین جزو ارزشهای اصیل مربوط به تمدن به حساب می آید؛ چون دارای رنگ انسانیت است بدون اینکه به جنس یا رنگی منحصر و محدود شده باشد؛ این اخلاق از انسان به اعتبار اینکه انسان مؤمنی است صادر می شود و برای انسان است حتی اگر بدانچه مسلمانان به آن ایمان دارند، ایمان نداشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *