حنابندان و هک پهلی ، سنت نیکوی عید قربان یا مزنین ایید در سیستان و بلوچستان
عید قربان در حالی یکی از اصلیترین اعیاد اسلامی در سیستان و بلوچستان است که مردم این استان چند روز قبل با به جا آوردن رسوم کهن مانند حنابندان و خرید لباس نو و یا هک پهلی بعد از اقامه نماز، خود را برای برگزاری این جشن بزرگ آماده کردهاند.
عید سعید قربان و سنت قربانی کردن برای مسلمانان در حالی از اهمیت ویژهای برخوردار است که این رسم در سیستان و بلوچستان بویژه برای اهل سنت پررنگتر از سایر نقاط بوده چرا که یکی از اعیاد بزرگ به شمار رفته و آداب و رسوم مختلفی دارند که از آن جمله میتوان به قربانی کردن، دید و بازدید و حلالیت طلبیدن اشاره کرد.
اگر چه چند روز مانده به عید قربان بازارهای سیستان و بلوچستان نیز با جنب و جوش مردمان این استان که در تدارک خرید لباس، کفش شیرینی و تنقلات هستند رونق گرفته و برخی مشاغل همچون خیاطیها شلوغتر از تمام ایام سال میشوند.
در این بین بازار دام هم داغ و شلوغ است و مشتریان پروپاقرص خود را دارد اگر چه عدم نظارت بر این بازار باعث شده تا پارازیت گرانی به بازار دام عید قربان برسد و سنت حسنه قربانی زیر تیغ سودجویان باشد به گونهای که قیمت یک گوسفند کوچک که شاید ۱۰ کیلوگرم گوشت هم نداشته باشد به مرز ۱۷۰ میلیون ریال برسد و این جاست که افراد سودجو با برهم زدن نظم بازار در نظر دارند از این فرصت پیش آمده سود بیشتری را عاید خود کنند.
ساکنان سیستان و بلوچستان همچون دیگر مردم ایران این عید را گرامی داشته و با آداب و رسوم خاصی آن را برگزار می کنند، مردمان این استان پهناور قربان به عنوان عید بزرگ یاد میکنند و در منطقه بلوچستان آن را “مزنین ایید” میخوانند.